Follow:

Help je ouders met zelfstandig wonen

Misschien zijn ze nog vitaal en is er nog niets aan de hand, maar er kan een tijd komen dat je ouders niet meer zo goed uit de voeten kunnen als voorheen. Ze kunnen voor een moeilijke keuze komen te staan. Verhuizen naar een seniorenwoning of vasthouden aan hun fijne, vertrouwde huis?

Heb je ouders, grootouders of andere familieleden op leeftijd, die het niet zien zitten om hun eigen stekkie op te geven, dan kun je ze helpen om langer zelfstandig te blijven wonen, zonder dat je de nodige mantelzorg moet gaan verlenen. Met een paar makkelijke aanpassingen kun je ze al helpen.

Geheugensteuntjes Worden je ouders of grootouders een beetje vergeetachtig, dan is het moeilijk om constant te controleren of ze wel voldoende eten en drinken, en of ze hun medicijnen wel innemen. Er zijn gelukkig veel zorgoplossingen op de markt die een een handig geheugensteuntje bieden, zoals bijvoorbeeld een digitale klok en agenda die berichten uitspreekt en door familie en hulpverleners te bedienen is via een app. Of een sleutelvinder om rondslingerende huissleutels terug te vinden. Zo heb je nog veel meer van die handige gadgets voor ouderen.

Ongeluk in een klein hoekje Omdat ongeluk altijd in een klein hoekje zit, is het zaak die kleine hoekjes zo veel mogelijk te verwijderen. Zijn je (groot)ouders slecht ter been, dan kunnen ze zomaar over kleine randjes en drempels struikelen. En dat wil je niet. Zorg er dus voor dat de vloeren zo gelijkmatig mogelijk zijn, zonder drempels. Een inloop bad- en douche zorgen ook voor de nodige vrijheid en veiligheid.

Domotica toepassingen Misschien heb je de term domotica al eens ergens voorbij horen komen. Het staat voor slimme technologische toepassingen in huis. Daar heb je met de snel ontwikkelende technologie steeds meer van en een hoop ervan zijn ook zeer fijn voor ouderen. Denk bijvoorbeeld aan verlichting die je kunt bedienen met een app op je telefoon of met google home. “Google, zet het licht in de woonkamer aan.” Er bestaat ook een rollator-robot die naar je toe komt als je zegt dat je wilt wandelen. En wat dacht je van de robotstofzuiger, die zo vaak figureert in grappige kattenfilmpjes? Die kan lekker zelfstandig de gelijkmatige, drempelvrije vloeren stofzuigen. Wel zo handig als je ouders of grootouders niet meer zelf kunnen of willen stofzuigen, en jij niet elke week kunt komen helpen.

Koop een traplift Raken je ouders slecht ter been, dan wordt een trap een gigantische hindernis voor ze en een belangrijke reden om te verhuizen. Een traplift biedt dan een goede uitkomst. Ze zijn er in alle mogelijke soorten en maten, dus voor iedere soort trap kun je een traplift kopen. De kosten hangen af van het type traplift, en de mogelijkheid om een vergoeding te krijgen op basis van de Wmo of een compensatie vanuit de Wet langdurige zorg. Er zijn dus heel veel mogelijkheden om je ouders, grootouders of andere familieleden op leeftijd te helpen om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen en met de snelle technologische ontwikkelingen komen er steeds meer toepassingen bij. Toch fijn!

   Volg mij via Instagram | Facebook | Bloglovin | Youtube | Pinterest | Linkedin | Twitter ?

Dit blogpost geschreven door gastblogger. disclaimer | privacyverklaring. Samenwerking/collaboration, advertentie en/of winactie organiseren? Dat kan! Ik werk graag samen met merken & bedrijven die bij mij passen. Mail naar dhininl@yahoo.com

Share
Previous Post Next Post

You may also like