Follow:

Hoe ik rijst koken? (in de magnetron)

Sinds klein was, eten wij drie keer per dag rijst. In de morgen, middag en avond eten wij rijst. Maar sinds ik hier woon, ontbijt, lunch broodjes behalve avond kan ik afwisselen rijst, aardappels, spaghetti, bamie etc. In de restaurant vind ik de rijst nog niet helemaal gaar. Je kunt op de boord horen als je de rijst opscheppen…nee niet zo lekker…arm buik! In mijn geboortestad kook ik eerst in de pan half gaar daarna in de stoompan om lekker zachte rijst te worden. Hier zag ik mijn man (toen veel kookte) gewoon in de pan tot de rijst gaar. Ok..lekker maar een beetje waterig.
Toen ik nog op Nederlandse taal school zat, hoorde ik dat je de rijst in de magnetron kunt koken. Ze vertelde mij dat de bakkie voor de rijst (Ik weet het niet hoe die heet) bij de toko kunt kopen. Dan had ik hem gekocht, alleen een van de oortjes kapot dus ik gooide hem weg (kan niet meer gebruiken). Een van mijn klasgenoten wilde haar bakkie verkopen en ik heb van haar overgekocht. Hij is wel klein formaat dan die ik had maar tot nu tot werkt hij goed. En ik eet graag natuurlijk niet elke dag aardappels of stampoot want soms mis ik pittige sambal met verse groenten erbij en ik vind met rijst perfect combinatie . Lekker!

 photo 2015HoeikRijsKoken1ab_zps4776c63d.jpg
Geen idee hoe deze bakkie heet! Ik heb van mijn klasgenoten overgenomen voor €5

 photo 2015HoeikRijsKoken1a_zps97043674.jpg
Deze bakkie heeft twee deksel. Rood deksel (buiten) en laag transparant deksel (binnen) met gaatje in het midden. De bakkie heeft twee oortjes van beide kanten en vergrendel zodat de deksel niet uitvliegen.

 photo 2015HoeikRijsKoken1aa_zps3b36317a.jpg
Rijst opscheppen. Ik heb 450 gr voor ons drieen (soms extra over dan kan ik voor middag opeten 😀 ). Giet de water en eerste water na goed geroerd, weggooien (wij doen dat in mijn geboortestad Tasikmalaya). Dan meten hoeveel water en wij gebruiken meestal met vinger (middelvinger) om te meten hoeveelheid water nodig. Niet vanaf bodem de bakkie/pan maar vanaf de bovenste rijst.

 photo 2015HoeikRijsKoken1aaa_zps83aaedb1.jpg
Dan eerste transparant deksel erop leggen, dan de rode en vergeet niet de oortjes vergrendeld. Dan zet hem in de magnetron ongeveer 19 minuten.

 photo 2015HoeikRijsKoken1aaaa_zps9625ea56.jpg
En de rijst klaar…goed gaar dan eetsmaakelijk!

 photo 2015HoeikRijsKoken1aaaaa_zps1aa1c5ac.jpg
Minpunt is dat de magnetron plaatje wordt nat en vies (niet altijd..raar maar waar). Maar je kunt hem makkelijk schoonmaken hoor!

Hoe kook je de rijst?

Share
Previous Post Next Post

You may also like