Follow:

Wanneer starten met een loopfiets: Wat zijn de voordelen?

2019-Loopfiets Image bron : fietsenopfietsen.nl

Een loopfiets is niet alleen leuk speelgoed, het is ook nog eens hartstikke goed voor de ontwikkeling van je kind. Vanaf dat je kindje 1,5 is kun je met een driewieler oefenen en vanaf 2 jaar kun je met een echte loopfiets aan de slag. Het is daarom slim om een fietsje te kopen die je van drie- tot tweewieler kunt transformeren.

Voordeel 1: Een loopfiets is goed voor de ontwikkeling van evenwicht


Door een houten loopfiets met de juiste maat te kopen zal je peuter zich goed moeten balanceren. Bij een te kleine loopfiets is dit te makkelijk, en bij een te grote loopfiets juist te moeilijk. De ontwikkeling van het evenwicht krijgt zo een grote voorsprong.

Voordeel 2: Een loopfiets is goed voor de motorische ontwikkeling

Niet alleen het evenwichtsgevoel wordt beter ontwikkeld, ook de rest van de motorische ontwikkeling krijgt een voorsprong door het gebruik van een loopfiets. De fiets moet namelijk goed onder bedwang worden gehouden als het in beweging is, hierdoor wordt de grove motoriek van je kind beter.

Voordeel 3: Een loopfiets leert te sturen en stoppen


Een handige vaardigheid die later in het leven nog goed van pas komt: sturen en stoppen. Hierdoor leert je kind situaties goed in te schatten en dit te koppelen aan acties die het doet. Hierbij moeten natuurlijk geen gevaarlijke situaties ontstaan. Het leuke hiervan is dat je soms kleine kindjes van twee al heel behendig ziet sturen, bijvoorbeeld door op een speelgoedtrekker moeiteloos achteruit te rijden én de juiste kant op te rijden. Daar hebben sommige volwassenen zelfs nog moeite mee in de auto. Ook wordt het afgeraden om kinderen onder de drie een loopfiets met handrem te geven, zij moeten dus stoppen door hun voeten tegen de grond te houden.

Voordeel 4: Een loopfiets is goed voor het ruimtelijk inzicht

Doordat je kind moet leren op de juiste momenten te stoppen en te sturen, moet het om zich heen kijken en begrijpen of iets verder weg is of juist dichtbij. Dit is goed voor het ruimtelijk inzicht wat natuurlijk altijd goed van pas komt. Ook leert het kind zijn of haar eigen snelheid in te schatten.

Voordeel 5: Een loopfiets zal helpen bij het leren fietsen op een echte fiets

Het allergrootste voordeel van een loopfiets is wel dat het heel goed helpt bij het helpen op een echte fiets. Je kind zal zich hier waarschijnlijk eerder in interesseren, omdat hij of zij de loopfiets misschien zat is. En het is veel makkelijker om fietsen aan te leren bij een kind dat al veel ervaring heeft op de loopfiets. Alle bovenstaande voordelen en ontwikkelingen komen namelijk uitstekend van pas op een echte fiets. Het is allemaal misschien een beetje anders, zo is het remmen anders en haal je op een fiets een hogere snelheid, maar je kind zal minder moeite hebben met evenwicht, remmen en sturen, ruimtelijk inzicht en andere grove motoriek. En het leuke hiervan is dat je dit al spelenderwijs hebt geleerd aan het kind.Dit blogpost geschreven door gastblog. disclaimer | privacyverklaring. Samenwerking/collaboration, advertentie en/of winactie organiseren? Dat kan! Ik werk graag samen met merken & bedrijven die bij mij passen. Mail naar dhininl@yahoo.com   Volg mij via Instagram | Facebook | Bloglovin | Youtube | Pinterest | Linkedin | Twitter ?

Share
Previous Post Next Post

You may also like

10 Comments

 • Reply Custodia Chineva

  Mijn zoon heeft ook gehad, het maak fietsen toch iets makkelijker xxx

  28 June 2019 at 11:25
 • Reply Tamara

  Onze kleine is nog pas 3 maanden dus is het hier nog even niet nodig maar wel vast handig om mij erin te verdiepen

  25 June 2019 at 21:31
 • Reply Stefaan De Winter

  altijd leuk om ze maximaal laten te ontwikkelen. leuke en boeiende blogpost.

  23 June 2019 at 22:31
 • Reply ingrid

  onze meiden hebben er ook 1 gehad. ideaal om te oefenen

  20 June 2019 at 19:42
 • Reply Melanie Hoogvliet

  Super leuk om te lezen welke voordelen er aan een loopfiets zitten. Ik heb daar toen ik mijn zoon die lang geleden een gaf eigenlijk nooit bij nagedacht.

  20 June 2019 at 09:15
 • Reply Anke (Fanke.nl)

  Oh, ik had altijd zo’n hekel aan fietsen! Ik weet niet eens of ik überhaupt wel een loopfiets heb gehad. Ik weet nog wel dat ik vroeger een soort loopauto had, waar je in ‘hangt’ als het ware.
  Anke (Fanke.nl)´s last blog post ..KIES BEWUST | OORBELLEN VAN ‘A BEAUTIFUL STORY’

  19 June 2019 at 12:32
 • Reply Amy

  Super leuk om te lezen welke voordelen er aan het gebruik van zo’n loopfietsje zitten en ik snap het ook helemaal. Mijn neefjes hebben het ook gebruikt / gebruiken het ook en ik vind het erg grappig om te zien. Waardevol speelgoed!
  Amy´s last blog post ..Personal | Citytrip New York én we zijn verloofd!

  19 June 2019 at 10:20
 • Reply Mandy

  Wat veel voordelen zitten er eigenlijk bij! Ik weet niet op welke leeftijd ik hier mee begonnen ben. Ook inderdaad leuk speelgoed zo’n fietsje

  18 June 2019 at 17:21
 • Reply Manon Ruitenberg Fotografie

  Ik zelf heb als klein kind nooit een loop fiets gehad….

  18 June 2019 at 11:32
 • Reply Lodi

  In de tijd dat mijn kinderen klein waren was de loopfiets helemaal hip. Vooral omdat je er eerder van zou leren fietsen, Hier hadden ze geen loopfiets, maar wel een motor, niet helemaal gelijk, maar wel goed voor het evenwicht en inzicht. De jongens hebben het fietsen op hun eigen tempo gedaan en ging vrij vlot.

  18 June 2019 at 10:59
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge