Follow:

014 Begin nieuw leven in Tasikmalaya

Tumbas (javanse taal) = Meser (Soendanese taal) = Beli (Indonesisch) = Kopen (nl)
Antri = wachtrij

Ik ga vandaag verder met verhaaltje dat wij naar Tasikmalaya terug verhuisden.
We woonden in woonwijk Benda. Daar huurden myn ouders een huisje niet zo groot maar ook niet te klein net zoals het huisje in Jogja. Het huisje heeft maar2 kamers : 1 slaapkamer en 1 woonkamer, nee …geen keuken en dus als myn ibu kookte dan op terras en ook geen eigen badkamer. Wij douchden in openbare badkamer (opendak) niet zo ver weg van ons huisje..Liep gewoon door (geen 2 minuten) dan zag je de openbare badkamer. Myn ibu zei altijd.. “Heni…Dhini..ging snel douchen voordat antri (wachtrij te staan voor de openbare badkamer te douchen). Drukte tijd was meetal om half 7 uur in de morgen en 5 uur in de middag. Achter ons huis was er sumur (waterput, water hier water halen) om water te halen voor drinken maar eerst moet gekookt worden (boil water).
Achter de openbare badkamer was er vijver. Daar zag ik de kinderen in de vijver zwemen. Ik durfde natuurlijk nog niet en had nog geen vriendinnen want ze begrepen my taal (javanese taal) nog niet.

Op een dag vroeg myn ibu mij om wat iets (vergeten wat…zeg maar kroepeok dan) bij de waroeng (kleine toko..soort kios) te kopen. Ik kon toen niet Soendanese taal spreken. Ik zei tegen de verkopster “Tumbas kroepoek mbok?” De verkoperster verstond helemaal niet. Ze staarde mij gewoon en ik wist ook niet wat moet zeggen. Gelukkig kwam myn oude zus en zei tegen de verkoopster dat graag kroepoek kopen (meser krupuk).

Op naar volgende deel…

Share
Previous Post Next Post

You may also like