Follow:

Veilig zwemmen met kinderen: 10 tips

Yes! Het is weer lente! De natuur komt weer tot leven met een explosie aan bloemen, in de wei dartelen lammetjes en de temperatuur begint al lekker op te lopen. Hier en daar worden we al getrakteerd op een aangename 20 graden en de vakanties komen eraan. Dat betekent ook de nodige waterpret, in Nederland aan het strand of in een zwembadje in de tuin, of op vakantie in kraakhelder water en mooie zwembaden bij het hotel. Een ongeluk zit echter in een klein hoekje. Met deze 10 tips ben je goed voorbereid en wordt de kans dat er iets mis gaat een heel stuk kleiner!

1. Let altijd goed op
Het lijkt zo logisch. Natuurlijk let je op je kinderen tijdens het zwemmen! Toch is dat lang niet altijd het geval. Je kunt namelijk gemakkelijk afgeleid raken. Als je met twee ouders bent, of met familieleden of vrienden, dan kun je afspreken om elkaar af te wisselen. De ene persoon kan een tijdje opletten, waarna een ander het overneemt.
2. Niet alleen in het water
Zorg dat je kinderen nooit alleen het water in gaan, maar altijd met iemand anders.
3. Tot de navel en niet verder
Ook al hebben de kids hun zwemdiploma’s op zak, het is toch verstandig om ze niet verder dan hun navel de zee in te laten gaan. Verderop kan eventueel een sterke stroming staan, waar ze niet tegenop kunnen zwemmen. Als ze nog helemaal niet kunnen zwemmen, of een klein beetje, kun je ze het beste tot hun knieën de zee in laten gaan.
4. Kijk uit voor muien in de zee
Een groot gevaar zijn muien. Een mui is een geul die loodrecht op het strand staat waardoor water met veel kracht naar zee stroomt. Kom je in zo’n mui terecht, dan wordt je meegesleurd met de zee. Mensen die niet bekend zijn met muien raken dan makkelijk in paniek, met nare gevolgen. Vermijd muien tijdens het zwemmen. Kom je er toch in terecht, laat je dan meevoeren tot de stroom minder sterk wordt, en zwem dan schuin weg in een boog terug naar het strand. Houd je kinderen goed in de gaten. Kunnen ze zwemmen, leg ze uit wat een mui is en hoe ze het beste kunnen handelen, mochten ze er onverhoopt toch in terechtkomen.
5. Ga regelmatig lekker met ze zwemmen
Oefening baart kunst. Ook kinderen die al een zwemdiploma hebben moeten ervaring opdoen. Hoe meer zwem-ervaring ze voor jullie op vakantie gaan al hebben, hoe beter. Het is ook een stuk fijner voor ze om die gewenning al te hebben in plaats van op vakantie ineens geconfronteerd worden met een zwembad of de zee. En het is nog leuk ook, om regelmatig lekker met de kinderen naar het zwembad te gaan. Je kunt ook vrij voordelig een zwembad neerzetten in de tuin, waar je kinderen een hoop lol aan zullen hebben. Zo is zwemplezier altijd dichtbij.
6. Niet duiken of springen in Zee
Waar je in het zwembad nog vaak bordjes hebt die de diepte aangeven, kun je in de zee de diepte amper inschatten. Het is daarom ook verstandig om je kinderen niet aan te leren dat ze duiken of springen tijdens het zwemmen in de zee.
7. Kinderen zonder diploma op armlengte afstand
Hebben kinderen geen zwemdiploma, dan kunnen ze het beste altijd op armlengte afstand van je zijn, zelfs als ze zwembandjes om hebben. Dit is het meest veilige voor je kinderen. Gaan ze plotseling kopje onder, dan kun je snel ingrijpen.
8. Houd bij harde wind richting zee je luchtbed op het strand
Als er veel wind richting zee staat, is het verstandig om luchtbedden en strandballen op het strand te houden. Als een bal of luchtbed verder de zee in drijft, is voor kinderen de verleiding groot om er achteraan te gaan en het op te halen. En dat wil je niet!
9. Pas op met koud zeewater
Al is het nog zulk lekker warm weer, met een ijskoude zee is het verstandiger om niet te gaan zwemmen. Je kunt namelijk kramp krijgen van de kou, waardoor je niet meer goed kunt zwemmen, met alle gevolgen van dien. Is het zeewater erg koud, ga dan lekker naar een zwembad.
10. Boodschap van vlaggen
Je hebt ze vast wel eens gezien op het strand: vlaggen. Je hebt ze op vrijwel ieder strand, met het doel om je dingen duidelijk te maken. Zo betekent een rood/gele vlag dat strandwachten toezicht houden, een rode vlag geeft aan dat het verboden is om te zwemmen en een gele vlag betekent gevaar. Bijvoorbeeld als er scherpe dingen in het water liggen waar je vooral niet in moet gaan staan! Het is dus handig als je weet wat die gekleurde vlaggen betekenen.


Ter afsluiting nog een laatste, zeer belangrijke tip: vergeet niet om te genieten en heb vooral lekker veel waterpret!      Volg mij via Instagram | Facebook | Bloglovin | Youtube | Pinterest | Linkedin | Twitter ?

Dit blogpost geschreven door gastblogger. disclaimer | privacyverklaring.

Samenwerking/collaboration, advertentie en/of winactie organiseren? Dat kan! Ik werk graag samen met merken & bedrijven die bij mij passen. Mail naar dhininl@yahoo.com

Share
Previous Post Next Post

You may also like