Follow:

Vraagjes een van mijn bezoekers

Goede dag, Alle eerste wil ik jullie laten weten, vooral die net mij site ontdekt. Ik ben in Tasikmalaya, West Java, Indonesië geboren (hierover heb ik al geschreven, link). Dus merk ik al sinds ik hier in Nederland (mei 2002) woon dat hier heel anders is. Voor mij persoonlijk is heel anders hier en mijn land. Niet alleen de taal anders natuurlijk maar ook andere dingen zoals het weer, de tijd, de mensen, de transport en zo.

Een van mijn bezoekers heeft leuk maar ook toch best moeilijke vraagjes gesteld. Ik zal de vragen beantwoorden met eigen ervaring toen ik in Indonesië woonde maar ook hier. Voor mensen die nog niet weet wat Ramadan is, kan je op een van mede bloggers Madelon site lezen
Untitled

Nu naar de vraagjes :
Eet je speciale dingen tijdens de ramadan, en waarom is dat dan ?
– Ik eet geen speciale dingen tijdens de ramadan want ik denk dat niet nodig is. Ik eet in Ramadan gewoon gerechten net als niet in de ramadan.

Geeft dat meer energie of zo ?
Gerechten die ik in Sahur tijd eet dat geeft mij energie genoeg. Dus ik ga voldoende eten in Sahur tijd en vergeet niet voldoende drinken.

Moet je speciale gebeden doen ?
Ja… In Ramadan dagen gaan wij samen met andere moslims in moskee gebeden doen. Wij noemen sholat Tarawih. Als geen moskee in de buurt kan je gewoon thuis doen samen met je hele familie.

Kleedt je je anders, ga je naar de moskee of hoeven vrouwen dit niet ?
Ik kleed zelf niet speciaal aan, gewone kleding. Als je wilt, mag je special kleding (met hoofddoek, lange mouwen en lange jurkje/broek). Vrouwen hoeven niet naar moskee. Ze kunnen sholat gewoon thuis doen. Elke vrijdag gaan de mannen naar moskee om samen te bidden. Maar tijdens ramadan wij gaan samen naar de moskee om Shalat Tarawih te doen maar dan in aparte afdeling. Voor dames en voor mannen.

Doet je man en kind ook mee met de ramadan, ben je verplicht geld en eten te geven aan de armen ?
Als je man en de kind moslim zijn, dan doe ze de ramadan mee. In mijn land mag de kind vanaf 5 jaar ramadan meedoen maar dan nog niet verplicht de hele dag. Ze mag zelf bepalen tot wanneer kan de kind doen, bijvoorbeeld tot 9 uur in de morgen en volgende dag tot half tien en zo.
Voor ouderen die niet meer ramadan kunnen meedoen, is het verplicht eten of geld geven aan armen mensen. Ook de vrouwen die zwager zijn en die borstvoeding geven. Ook verplicht aan arme mensen eten of geld geven.

Eet je na zonsondergang je avondeten en het ontbijt en wanneer ga je dan naar bed ?
Dit jaar eet ik na zonsondergang mijn avondeten om 21:41 en voordat Fajr om 03:54 moet je klaar met eten dan pas je met Ramadan beginnen. gebedstijden ramada kan je hier zien.

Doe je ‘smiddags een dutje omdat je het anders niet volhoudt deze lange dagen, en spaar je voor de boodschappen en de visite eten geven, en ook voor het suikerfeest, dan moet je nieuwe kleding aan toch of is dat niet zo ?
Toen ik in mijn land woonde, doe ik ‘smiddags een dutje na shalat dhuhur. Hier kan ik niet meer. Het lukt gewoon niet om middag dutje te doen. Maar ik wil wel eens doen. Ik ga proberen te doen en hoop dat het zal lukken.

Ik heb geen visite, dus ik ga niet koken in Suikerfeest. Ik ga boodschappen een keer in de week en af en toe haal ik wat ik nodig is. Toen ik bij mijn ouders woonde, maakte mijn moeder meestal lekkers koekjes, ketupat met lekker opor dus als visite (buren, vrienden of familie) langs komen dan kunnen ze mee eten, als ze willen, niet verplicht want ze eet meestal al in eigen huis, koekje misschien wel.
Het is niet verplicht nieuw kleding, mag wel als je wilt. Je kan nieuw kleding kopen voor special dag Suikerfeest. Vroeger toen ik klein was, kochten mijn ouders voor ons nieuw kleding, eigenlijk heeft mijn moeder zelf gemaakt (artikel). Dat was leuk als Suikerfeest komt, want betekent dat wij nieuw kleding dragen..yay…! Maar sinds eigen centjes heb, kochten mijn ouders niet meer voor ons 😀 en bovendien kan ik de kleding kopen wanneer ik wil of als er sale is. Ik hoef niet meer Suikerfeest te wachten voor nieuw kleding 😀

Dat was het mij antwoorden. Nog vraagje kan je in de comment achter laten 😀

Share
Previous Post Next Post

You may also like