Follow:

Vader onbekend? Wat nu?

Misschien heb je het voorbij zien komen in het nieuws: Een groep van 22 donorkinderen heeft er jaren voor gestreden om erachter te komen of zij afstammen van de inmiddels overleden oud-eigenaar van een vruchtbaarheidskliniek in Barendrecht, Jan Karbaat. Eindelijk hebben de donorkinderen nu via DNA-onderzoek de bevestiging of uitsluiting gekregen dat Karbaat in der daad hun biologische vader is.


De omstreden spermadokter heeft stiekem in de kliniek tientallen kinderen verwekt met zijn eigen zaad. Karbaat heeft dit altijd ontkend en onderzoek tegengewerkt. Na zijn overlijden is zijn DNA-materiaal met toestemming van de rechter veiliggesteld en onderzocht.

Karbaatkinderen

De 4 kinderen van wie nu vaststaat dat zij verwekt zijn door Jan Karbaat zijn eerder al indirect aan de arts gelinkt via de dna-databank van Fiom, kenniscentrum voor afstammingsvragen. Deze DNA-databank is erop gericht om donorkinderen met elkaar en met hun anonieme donor te matchen. Daar hadden eerder al 49 kinderen een dna-match met een wettig kind van Karbaat, die wel mee wilde werken aan het onderzoek. Dankzij de onderlinge dna-matches van halfbroers en -zussen weten de andere kinderen nu ook dat de spermadokter hun verwekker is.

Mogelijk nog meer kinderen verwekt door Karbaat

Defence for Children en de Stichting Donorkind denken echter dat Karbaat mogelijk nog veel meer kinderen heeft verwekt. Toen de vruchtbaarheidskliniek van Karbaat sloot is de voorraad sperma van de vruchtbaarheidsarts namelijk verspreid over meerdere klinieken. Daarnaast hebben niet alle kinderen die verwekt zijn bij Karbaats vruchtbaarheidskliniek zich gemeld. Zij zouden dus óók van hem af kunnen stammen.

Misstanden in vruchtbaarheidsklinieken

In de jaren 80 en 90 was er veel mis met verschillende vruchtbaarheidsklinieken. Zo is het niet toegestaan om met het zaad van één donor meer dan 25 kinderen te verwekken. Die regel is echter geregeld overschreden. Daarnaast hebben de klinieken zaad van verschillende donoren vermengd en donorkinderen valse persoonsgegevens over hun donorvader verstrekt.

Recht op om te weten van wie je afstamt

Anoniem donorschap is sinds 2004 in Nederland verboden wegens het recht om te weten van wie je afstamt. Het heeft namelijk een zeer grote impact op je leven als je niet weet van wie je afstamt. Je mist immers een stukje van je identiteit als je niet weet hoe je aan bepaalde interesses, karaktertrekken, uiterlijke kenmerken of aandoeningen komt. Daarom willen dus veel kinderen van anonieme donoren en adoptiekinderen op zoek gaan naar hun biologische ouders.

Zelf een DNA test doen

Het is natuurlijk niet te hopen, maar als er onduidelijkheid in de familie is over afstamming, dan is het mogelijk om zelf eenvoudig een DNA onderzoek te doen. Je kunt online een DNA test bestellen. Meestal krijg je dan de volgende dag al de testkit in een neutrale envelop thuisgestuurd. Met een wattenstaafje neem je dan wat wangslijm af dat je vervolgens opstuurt naar het laboratorium. De uitslag krijg je daarna via de post of per e-mail toegestuurd. Zo heb je makkelijk en snel duidelijkheid over afstamming en worden een hoop vragen en onduidelijkheid bij jezelf en/of bij je familie weggenomen.

Dit blogpost geschreven door gastblogger. disclaimer | privacyverklaring.
Samenwerking/collaboration, advertentie en/of winactie organiseren? Dat kan! Ik werk graag samen met merken & bedrijven die bij mij passen. Mail naar dhininl@yahoo.com

  
Volg mij via Instagram | Facebook | Bloglovin | Youtube | Pinterest | Linkedin | Twitter ?

Share
Previous Post Next Post

You may also like