Follow:

Wanneer starten met een loopfiets: Wat zijn de voordelen?

2019-Loopfiets Image bron : fietsenopfietsen.nl

Een loopfiets is niet alleen leuk speelgoed, het is ook nog eens hartstikke goed voor de ontwikkeling van je kind. Vanaf dat je kindje 1,5 is kun je met een driewieler oefenen en vanaf 2 jaar kun je met een echte loopfiets aan de slag. Het is daarom slim om een fietsje te kopen die je van drie- tot tweewieler kunt transformeren.

Voordeel 1: Een loopfiets is goed voor de ontwikkeling van evenwicht


Door een houten loopfiets met de juiste maat te kopen zal je peuter zich goed moeten balanceren. Bij een te kleine loopfiets is dit te makkelijk, en bij een te grote loopfiets juist te moeilijk. De ontwikkeling van het evenwicht krijgt zo een grote voorsprong.

Voordeel 2: Een loopfiets is goed voor de motorische ontwikkeling

Niet alleen het evenwichtsgevoel wordt beter ontwikkeld, ook de rest van de motorische ontwikkeling krijgt een voorsprong door het gebruik van een loopfiets. De fiets moet namelijk goed onder bedwang worden gehouden als het in beweging is, hierdoor wordt de grove motoriek van je kind beter.

Voordeel 3: Een loopfiets leert te sturen en stoppen


Een handige vaardigheid die later in het leven nog goed van pas komt: sturen en stoppen. Hierdoor leert je kind situaties goed in te schatten en dit te koppelen aan acties die het doet. Hierbij moeten natuurlijk geen gevaarlijke situaties ontstaan. Het leuke hiervan is dat je soms kleine kindjes van twee al heel behendig ziet sturen, bijvoorbeeld door op een speelgoedtrekker moeiteloos achteruit te rijden én de juiste kant op te rijden. Daar hebben sommige volwassenen zelfs nog moeite mee in de auto. Ook wordt het afgeraden om kinderen onder de drie een loopfiets met handrem te geven, zij moeten dus stoppen door hun voeten tegen de grond te houden.

Voordeel 4: Een loopfiets is goed voor het ruimtelijk inzicht

Doordat je kind moet leren op de juiste momenten te stoppen en te sturen, moet het om zich heen kijken en begrijpen of iets verder weg is of juist dichtbij. Dit is goed voor het ruimtelijk inzicht wat natuurlijk altijd goed van pas komt. Ook leert het kind zijn of haar eigen snelheid in te schatten.

Voordeel 5: Een loopfiets zal helpen bij het leren fietsen op een echte fiets

Het allergrootste voordeel van een loopfiets is wel dat het heel goed helpt bij het helpen op een echte fiets. Je kind zal zich hier waarschijnlijk eerder in interesseren, omdat hij of zij de loopfiets misschien zat is. En het is veel makkelijker om fietsen aan te leren bij een kind dat al veel ervaring heeft op de loopfiets. Alle bovenstaande voordelen en ontwikkelingen komen namelijk uitstekend van pas op een echte fiets. Het is allemaal misschien een beetje anders, zo is het remmen anders en haal je op een fiets een hogere snelheid, maar je kind zal minder moeite hebben met evenwicht, remmen en sturen, ruimtelijk inzicht en andere grove motoriek. En het leuke hiervan is dat je dit al spelenderwijs hebt geleerd aan het kind.Dit blogpost geschreven door gastblog. disclaimer | privacyverklaring. Samenwerking/collaboration, advertentie en/of winactie organiseren? Dat kan! Ik werk graag samen met merken & bedrijven die bij mij passen. Mail naar dhininl@yahoo.com   Volg mij via Instagram | Facebook | Bloglovin | Youtube | Pinterest | Linkedin | Twitter ?
Share
Previous Post Next Post

You may also like