Follow:

001 : 2 Culturen

Zoals heb Ik op my vorige blogpost Wie, waar enzo.. geschreven dat Ik meer over my zelf ga schrijven en vandaag dus Ik ga beginnen met deel 001. :compy:

[note]Helaas heb Ik niet zo veel foto`s van Yogya en Tasikmalaya, maar Ik heb een paar foto`s en ga Ik toevoegen[/note]

My plan ga Ik my verhaaltjes volgorde schrijven en dus het word vervolgd en vervolgd. Vandaag ga Ik schrijven over waar kom Ik vandaan. Misschien weten van jullie nog niet en voor sommige my bezoekers wel. Let`s begin…

Ik komt uit De republiek Indonesië die gelegen in Zuidoost-Azië. Indonesië bestaat uit 33 provincies, vijf daarvan hebben een speciale status. Elke provincie heeft zijn eigen wetgevende macht en gouverneur. De provincies worden onderverdeeld in regentschappen (kabupaten) en stadsgemeenten (kota), die weer verder kunnen worden onderverdeeld in onderdistricten (kecamatan). Onderdistricten kunnen op hun beurt weer worden onderverdeeld in dorpsregio’s (kelurahan) en dorpen (desa). Op dorps of wijkniveau en worden bestuurd door een gekozen dorpshoofd, de lurah of kepala desa. Bron Wikipedia

Ik kom uit 2 culturen. Myn vader komt uit Yogykarta en myn moeder komt uit Tasikmalaya, West Java, gelegen op het eiland Java. De hoofdstad van West Java is Bandung of bekend als de bloemenstad (Kota Kembang).

Meer over Yogyakarta
De provincie heeft de status van bijzonder district (Daerah Istimewa Yogyakarta), ook wel aangegeven als DIY. De volktaal is Javaans (Bahasa Jawa).

Yogyakarta is bekend als stad studenten.

En over het gerechten zoals Nasi gudeg, Getuk Lindri en veel meer…. Yogyakarta stond altijd bekend om de zoete gerechten, terwijl de Soendanezen houden van eten dat zouter en houden ook van rauwe groenten (niat alle groenten) zoals bijv. verse boontjes, kool, kacang panjang, tauge enzo.. (bekend als lalapan) met pittige sambal erbij. Maar het kan ook gekookt worden die groenten.
In Yogyakarta hoef je niet ver te zoeken als je wilt gaan eten. Overal vind je restaurants, voedselstalletjes (warung lesehan) en voedselkarretjes die door de stad trekken. Waroeng lesehan in een rij langs de stoep, die een verscheidenheid van typische levensmiddelen Yogya. Ze verkopen rijst gudeg, pecel meerval, eend / gebakken kip, Tempe Penyet, Gado Gado-markt en andere varianten jajanan. Meer interessant is dat de gemiddelde prijs van voedsel op de waroeng lesehan een relatief goedkope is. En dus plus punt voor studenten die in Yogyakarta study volgen.

Het weer in Yogya is meer warmer dan in West Java.

Huid kleur van javaans is iets donkerder (sawo matang) dan Soenda (kuning langsat).

In Yogyakarta kan je naar Borobudur, Prambanan, Water paleis, Kraton, Parangtritis strand, Kebun binatang Gemiro Luko, Kaliurang bezoeken.

Hieronder een paar foto`s in Yogyakarta

Openbaar vervoer in Yogyakarta zijn er bus, becak (spreek uit: betjak), andong. De meeste Yogyakarta mensen rijden fietsen, vooral de ouderen maar tegenwordig kan je zien overal bromers. Iedereen heeft eigen bromer.

Cerita Rakyat (folklore) uit Yogyakarta : Roro Mendut, Nyai Loro Kidul

Kunst Traditioneel Yogyakarta Wayang, Kethoprak, gamelanmuziek, batiktechniek

En meer over Tasikmalaya
Het gerechten bijv. Sayur lodeh, tutug oncom, karedok en veel meer…

In Tasikmalaya kan je naar Pangandaran strand.

Openbaar vervoer kan je vinden becak, angkutan kota of angkot (binnenstad), angkutan desa, delman (in Yogya andong) en ojek (motorcycle taxis).

Kunst Traditioneel West Java Jaipongan, wayang golek, Pencak silat

Cerita Rakyat (folklore) uit Bandung, West Java : Sangkuriang

De volktaal is Soendanees (Soenda) (Basa Sunda).

Sommige woorden zijn dezelfde maar anders betekenen bijv.
Atos is in javaans betekent Keras (hard) en in Soenda betekent sudah (klaar)
Jangan is in Indonesische taal betekent tidak boleh (niet doen) en in Javaans betekent sayur (soap)

volgende week deel 002 : Myn ouders

Wat vinden jullie over my eerste deel?

Fijne avond en slaap lekker! :sleep:

Liefs,
dhinivh

Share
Previous Post Next Post

You may also like