Follow:

Waarom je jouw kindje MOET voorlezen!

 photo 2016Boek_zpswdjaz1sc.jpg
(Geschreven door Serita Vossen) Misschien heb je wel eens nagedacht over voorlezen, of doe je het al af en toe. Maar wist je hoeveel positieve effecten voorlezen op je baby, dreumes, peuter of kleuter heeft? Natuurlijk is voorlezen voor oudere kindjes ook nog heel belangrijk. In dit artikel vertel ik over de 10 positieve effecten van voorlezen.

De 10 positieve effecten van voorlezen

1. De woordenschat van je kindje wordt vergroot. Zeker als je vanaf de baby/dreumes tijd al voorleest zorgt het ervoor dat ze veel meer woorden leren, kennen en kunnen gebruiken wanneer ze beginnen met praten.
2. Ze krijgen een beter taalgevoel. En dat taalgevoel helpt ze bij het leren lezen en schrijven straks.
3. Het ontwikkelt het brein, ook op sociaal-emotioneel gebied. De hersenen van je jonge kindje zijn nog volop in ontwikkeling. Door dagelijks voor te lezen leg je verbindingen in hun hersenen waar ze de rest van hun leven wat aan hebben. Zoals het taalgevoel wat ik eerder noemde, maar ook sociaal-emotioneel wordt je kindje beter.
4. Ze leren zich beter concentreren. Je moet natuurlijk geen wonderen verwachten.Een stuiterende dreumes gaat niet ineens een uur stil zitten braaf luisteren. Maar ze leren zich wel langzaamaan steeds beter te concentreren. En dat kan de juf (straks) op school ook wel waarderen.
5. Rustiger slapen. Als je voorleest voor je kindje naar bed toe gaat helpt het hem vaak om de indrukken van de dag te verwerken en op een rustige manier in slaap te vallen. Ook helpt de vaste structuur van voorlezen voor het naar bed gaan je kindje.
6. Ze krijgen de liefde voor lezen met de paplepel in gegoten. En ook dat kunnen ze later op school weer goed gebruiken want dan zullen ze ongetwijfeld boeken moeten lezen. Ik keek er altijd tegenop. Maar de meeste kindjes die dagelijks worden voorgelezen weten niet beter en vinden het super leuk.
7. Stimuleren van de fantasie & inlevingsvermogen. Fantasie leert ze out-of-the-box te gaan denken en ook inlevingsvermogen is natuurlijk in hun latere leven zeer handig.
8. Versterkt de band tussen jullie. Even 1-op-1 aandacht. Dat is in deze multitask-tijd vaak spaarzaam. Elke dag bijvoorbeeld even 10 minuten voorlezen zorgt al voor een sterkere band. Ligt je kindje na de geboorte nog (even) in het ziekenhuis? Ook dan is het goed om voor te lezen om zo toch een band op te bouwen.
9. Beter in leren. Omdat je kindje een grotere woordenschat heeft, en een beter taalgevoel kan je kindje teksten beter lezen en sneller begrijpen. En daardoor kan hij of zij het ook beter onthouden en toepassen.
10. Ze worden beter in oorzaak en gevolg. Door het voorlezen krijgen ze beter inzicht in oorzaak en gevolg. Ze gaan meer logica kunnen toepassen dan leeftijdsgenootjes en zo dus ook sneller dingen begrijpen.

Dus, genoeg redenen om vandaag nog te beginnen met voorlezen toch? Geen geld voor boeken? Geen probleem je kan bij de bibliotheek in de buurt je kindje gratis lid maken tot 18 jaar. Weten welke boekjes leuk zijn? Kijk op De LeuksteVoorleesboeken voor inspiratie.

Gastblog door Serita Vossen

Share
Previous Post Next Post

You may also like